Ліщина звичайна
Багато хто з нас люблять поласувати смачними горішками, додати їх у різні страви та десерти. Однак далеко не кожна людина знає про корисні якості цього продукту харчування. Так дієтологи стверджують, що різні горіхи повинні в обов’язковому порядку бути присутнім у раціоні кожного з нас. Вони є джерелом корисних речовин і навіть можуть використовуватися для лікування різних хвороб.
Сьогодні ми поговоримо про те які у дерева ліщина звичайна — корисні властивості, опис його дамо. У народі дану культуру найчастіше іменують ліщиною.
Опис ліщини звичайної
Ліщина є деревом-чагарником, яке може жити до вісімдесяти років. Свою назву ця рослина отримало завдяки формі своїх листочків, що нагадують рибу-ляща.
Ліщина може досягати трьох-семи метрів у висоту, його листя зверху пофарбована в темно-зелений колір, внизу ж вона має світло-зелене забарвлення. Листя є слабоопушенние, у них сердцевидное підставу і кілька загострена верхівка. Гілочки рослини вкриті коричневою корою, на якій знаходяться білі сочевички. Молоді гілочки мають більш світле забарвлення, також на них є галявина.
Плід ліщини виглядає, як коричнево-жовтий горішок, який укладено всередину листової обгортки, схожої на дзвіночок.
Ліщина можна зустріти на території європейської частини Росії, він любить досить вологі і свіжі ділянки. Найкраще чагарник відчуває себе на родючих ґрунтах, вздовж ярів і посеред чагарників, там він утворює густі зарості.
Корисні властивості ліщини звичайної
Горішки ліщини — це чудовий джерело вітамінів групи В та інших корисних біологічно активних компонентів, серед яких різні мінеральні солі, жирні кислоти (ненасиченого і насиченого типу), а також жирні олії. Горішки характеризуються високою засвоюваністю, вони мають унікальний збалансований склад амінокислоти. Вважається, що цей продукт є повноцінним білком, здатним стати вагомим доповненням до протеїнової складової повсякденного раціону.
Вважається, що максимальне засвоєння білка може відбуватися лише в тому випадку, якщо ви їсте горіхи окремо від інших продуктів харчування. Їх можна комбінувати виключно з фруктами.
У плодах ліщини наявна багато калію, заліза і кобальту. Дані мінеральні компоненти несуть відповідальність за повноцінне відновлення м’язових тканин, необхідне організму після активних фізичних навантажень.
Деякі фахівці стверджують, що ядра таких горіхів мають ступінь поживності, порівнянну з жирною свининою.
Горішки підуть на користь людям, які страждають від судинного атеросклерозу. Вони ефективно попереджають розвиток цього захворювання і стимулюють очищення організму від «поганого» холестерину. Позитивний вплив на серцево-судинну систему робить цей продукт корисним і тим, хто схильний артеріальної гіпертензії. Вважається, що ліщина здатна принести користь вагітним жінкам.
Вона не тільки насичує організм майбутньої мами корисними елементами, але і сприяє становленню лактації.
Горіхи ліщини є унікальним джерелом такої речовини, як паклітасел. Даний компонент має протиракову активність і здатний прискорити одужання або попередити розвиток онкологічного ураження раку яєчників, стравоходу і молочної залози. Також горіхи будуть особливо корисні при лейкозі і саркомі Капоші.
Якщо перетерти ліщину разом з водою, ви отримаєте засіб народної медицини, яке здавна використовувалося для усунення метеоризму, лихоманки, кровохаркання, а також сечокам’яної або сечокам’яної хвороби. Якщо ж ядра перемішати з медом, то така речовина ефективно усуне недокрів’я, зоб і ревматизм. Склад, отриманий з дрібно нарізану горішків, а також яєчного білка, посприяє лікуванню опіків.
Незважаючи на те, що горішки ліщини мають високу калорійність, вони здатні допомогти в позбавленні від надмірної ваги. Однак при цьому потрібно дотримувати помірність. Цей продукт харчування є джерелом корисних жирів, які прискорюють процеси спалювання жиру, відклався в організмі.
Виконав інженер Л/К Сластьоненко О.В.
|